
Wat is externaliseren?
Externaliseren is een term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer een persoon zijn of haar eigen gevoelens of gedragingen toeschrijft aan een externe oorzaak, zoals anderen of de omgeving, in plaats van deze gevoelens of gedragingen te internaliseren en zichzelf ervoor verantwoordelijk te houden. Dit kan soms een manier zijn om te proberen een gevoel van controle of macht te behouden over de situatie.
Een voorbeeld van externaliseren in een gesprek tussen een moeder en haar 15-jarige dochter zou kunnen zijn:
Moeder: "Ik heb gemerkt dat je de laatste tijd veel tijd in je kamer doorbrengt en dat je niet veel tijd besteedt aan je schoolwerk. Kun je me vertellen waarom dat zo is?"
Dochter: "Het is niet mijn schuld dat ik zoveel huiswerk heb. De leraren geven me te veel werk en ik heb geen tijd om iets anders te doen."
Moeder: "Maar je hebt altijd veel huiswerk gehad en je hebt het altijd goed kunnen bijhouden. Wat is er veranderd?"
Dochter: "Het is gewoon te veel, en het is niet eerlijk dat ik zoveel moet doen terwijl anderen veel minder hebben."
Moeder: "Ik snap dat het veel is, maar je weet dat je het aankan. Laten we samen kijken hoe we je kunnen helpen om te plannen en te prioriteren, zodat je het werk op een efficiënte manier kunt doen."
In dit voorbeeld externaliseert de dochter haar gebrek aan motivatie en productiviteit door de schuld hiervan bij de leraren te leggen en door te suggereren dat het oneerlijk is. De moeder probeert de dochter te helpen door haar aan te moedigen om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen en door samen te zoeken naar oplossingen om haar te helpen bij het plannen en prioriteren van haar taken.
Het is belangrijk op te merken dat externaliseren een natuurlijk en vaak nuttig proces kan zijn om bepaalde emoties en gevoelens te reguleren. Het is echter belangrijk om te erkennen dat externaliseren soms kan leiden tot het vermijden van verantwoordelijkheid en het niet nemen van actie om de situatie te verbeteren.