Wat is responsinhibitie?

Wat is responsinhibitie?

Responsinhibitie: een definitie

Responsinhibitie is de executieve functie die ons in staat stelt om ons te weerhouden van ongepast of impulsief gedrag en om te kiezen voor meer doelgericht en sociaal aanvaardbaar gedrag. Het houdt in dat we ons gedrag kunnen reguleren door te stoppen, na te denken en te beslissen wat de beste respons is op een bepaalde situatie. Responsinhibitie helpt ons om impulsieve reacties te vermijden en om onze emoties te beheersen.

Responsinhibitie mag nog verder ontwikkelen

Een voorbeeld van een jongen van 15 jaar waarbij de functie nog niet goed is ontwikkeld, is iemand die zich snel laat meeslepen door de emoties en impulsief reageert op situaties zonder na te denken over de gevolgen. Hij heeft bijvoorbeeld de neiging om agressief te worden wanneer hij gefrustreerd is en zich niet kan beheersen.

Ontwikkeling responsinhibitie loopt goed

Een voorbeeld van een jongen van 15 jaar waarbij de functie wel goed is ontwikkeld, is iemand die rustig blijft en nadenkt voordat hij reageert op situaties. Hij denkt eerst na over de gevolgen van zijn acties en kiest bewust voor de beste optie.

Responsinhibitie bevorderen: drie tips voor ouders

  1. Moedig uw tiener aan om na te denken voordat hij handelt en om te leren hoe hij zijn emoties kan beheersen. De bekende ‘even tot 10 tellen’ of een ontspanningsoefening.
  2. Help uw tiener om zijn impulsieve gedachten en neigingen te herkennen en om alternatieve reacties te bedenken die meer doelgericht en sociaal aanvaardbaar zijn.
  3. Leer uw tiener om te pauzeren en na te denken over de gevolgen voordat hij beslissingen neemt. Dit kan helpen om hen te stimuleren om meer verantwoordelijk en doelgericht te handelen.

Dit zijn algemene tips. Ieders ontwikkeling kent zijn eigen accenten. Daarom kunnen er per persoon andere adviezen gelden om responsinhibitie verder te ontwikkelen.

Reactie plaatsen