Huiswerkbegeleiding helpt niet bij onderpresteren
11 april 2023 
4 min. leestijd

Huiswerkbegeleiding helpt niet bij onderpresteren

Inhoudsopgave:

Bij onderpresteren helpt huiswerkbegeleiding niet, tenzij het diep genoeg gaat. Het werkt anders zelfs averechts. Dat blijkt wel uit het verhaal van Mats. Hij is na de basisschool begonnen op het gymnasium. Hij wilde heel graag Latijn en Grieks doen. Na een half jaar hoeven deze vakken niet meer van hem. Het kost hem veel te veel moeite. Daarbij vraagt hij zich af: 'Wat heb ik er eigenlijk aan?'

huiswerkbegeleidin-welbevindenHuiswerkbegeleiding en tóch een laag welbevinden...

Puberteit?

'Onbegrijpelijk', vindt moeder Stephanie. Hij had er echt zin in. Hij had niet voor niets een gymnasiumadvies van de basisschool gekregen. Al vrij snel in de 1e klas kwam de klad erin. Mats bleef langer dralen voor hij aan de slag ging met zijn huiswerk. Games werden interessanter. Vrienden vroegen én kregen meer aandacht. Stephanie dacht eerst: dit zal wel de puberteit zijn. Geen gekke gedachte natuurlijk.

Begeleiding huiswerk helpt niet...

In VWO-2 wordt Mats begeleid in de vakken waar hij het slechtst op scoort. Eerst leek Mats daar redelijk enthousiast voor. Maar het was van korte duur. Zijn cijfers daalden verder.

huiswerkbegeleiding-onvoldoende-cijferlijstHuiswerkbegeleiding en tóch dit soort cijfers...

Gesprekjes met de mentor misschien?

Mats blijft zitten in vwo-2 en gaat daarna verder in havo-3.

Dan moet het toch wel lukken zou je denken. Maar het tegendeel is waar. Motivatie is lager dan ooit. Moeder Stephanie weet het niet meer. Hoe krijg ik hem 'in beweging'? De mentor biedt aan één keer per 3 weken een gesprekje te voeren… maar gaat dat helpen? Als huiswerkbegeleiding al niet helpt… een mentorgesprekje dan wel? Ondertussen gaat het welbevinden van Mats verder achteruit.


 Huiswerkbegeleiding afstromen onderpresterenHuiswerkbegeleiding houdt dit niet tegen... wat wel?

Huiswerkbegeleiding slaat niet aan: wat is de oorzaak?

Later had ik Mats bij mij in de coaching. Ik vroeg hem wat het verschil is tussen de huiswerkbegeleiding op zijn school en de coaching die ik hem nu gaf. Met zijn antwoord slaat hij de spijker op de kop: 'Bij jou gaat het er over hoe je denkt.'

Simpel gezegd is huiswerkbegeleiding: jij doet je boek open en ik leg je de leerstof uit. Dat is natuurlijk prima als deze manier aansluit. Voor een onderpresteerder zoals Mats slaat dit de plank volledig mis. Er is iets nodig vóórdat hij met de leerstof aan de slag gaat. Immers, onderpresteren is ten diepste een motivatieprobleem.

Meer dan huiswerkbegeleiding: coaching!

Coaching gaat een stuk verder. Eén van de oefeningen in mijn coaching gaat over de mindset rond leren (zie filmpje). Door die oefening wordt voor de tiener zelf de kern van het probleem al snel zichtbaar. Er is voor gedrag altijd een reden. Over die reden gaat het in de coaching. En natúúrlijk over de vraag hoe je dan je gedrag kunt veranderen. Zodat je weer tot leren komt.


Met huiswerkbegeleiding wordt hier maar zijdelings op ingestoken. En daarmee blijf je aan de oppervlakte van het probleem van onderpresteren. En lost het zich dus niet op.

Of Mats ooit weer Latijn en Grieks gaat doen? Wie weet… als de 'leermotor' weer aanstaat zijn er bijzondere dingen mogelijk!

Geen huiswerkbegeleiding, maar 'persoonsbegeleiding'!

Het is precies zoals een andere coachee onlangs zei. Eerst had deze jongen officieel huiswerkbegeleiding via internet... maar dat werkte niet voor hem. Later kreeg hij begeleiding van een 'mevrouw op de hoek'; dat werkte prima. Ik zeg: 'Wat is dan het verschil tussen die huiswerkbegeleiding van die internetmevrouw en die 'mevrouw op de hoek'?' En weet je wat het antwoord was? 'Die internetmevrouw gaf huiswerkbegeleiding; de 'mevrouw op de hoek' gaf persoonsbegeleiding'. Dit vind ik een geweldige beschrijving!

Jouw tiener?

Herken jij jouw zoon of dochter in Mats? Boek dan eens een gratis sessie. Laten we bekijken of huiswerkbegeleiding helpt, waarom wel of waarom niet, en wat er anders nodig is voor jouw tiener.

Reactie plaatsen